Dobrodošli na odmor i uživanje, Vaši Lux Apartmani "Papillon"

Muzej Staro selo Sirogojno

U selu Sirogojno 26 km od turističkog centra Zlatibor, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji „Staro selo“. Na lokaciju od pet hektara, pored crkve Svetog Petra i Pavla, prevučene su iz svih delova Zlatibora stare brvnare, kako bi se ovde prezentovale i čuvale.

Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, i one sačinjavaju stalnu muzejsku postavku formiranu u dve zlatiborske okućnice. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled. Ali im je namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade…

Muzejska postavka zlatiborskih brvnara predstavlja svedočanstvo kulture stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka. U to vreme živelo se u zadrugama koje su brojale i do 50 članova, a zlatiborsku okućnicu sačinjavao je veliki broj manjih objekata raspoređenih oko „glavne kuće“.

Pravljene na padini okrenutoj prema Suncu, kuće su četvrtastog oblika sa zidovima od vodoravno naslaganih brvana na uglovima vezanih u „ćetr“, pokrivene šindrom, kamenim pločama ili slamom. Na krovu su se nalazili otvori „badže“ koji su služili za cirkulaciju vazduha. A na samom vrhu kuće se nalazio dimnjak koji se zvao „kapić“.

Stopića pećina

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Udaljena je 250 km od Beograda, 30 km od Užica, a od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19 km. Iznad pećine prolazi put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.

Tokom 2018. godine Stopića pećinu je posetilo 80.700 gostiju, što je apsolutni rekord od otvaranja pećine. U odnosu na prethodnu godinu pećina je zabeležila rast od 31,8% više posetilaca.

Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, a prve pisane podatke o njoj nalazimo u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološka istraživanja obavio naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, čuveni Jovan Cvijić.

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

Prirodni rezervat Uvac

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na teritorijama opština Nova Varoš i Sjenica i zauzima površinu od 7543 hektara. Najniža tačka rezervata je na 760, a najviša na 1322 metra nadmorske visine. Osim reke i njenih meandara rezervat obuhvata i tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Ova jezera nastala su kao posledica izgradnje brana neophodnih za funkcionisanje hidroelektrana Uvac i Kokin brod što je dovelo do potapanja doline Uvca i nastanka ovih jezera.

Status „specijalnog prirodnog rezervata“ teritorija oko reke Uvac dobila je zahvaljujući jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama koje se ovde mogu sresti. Najznačajniji je Beloglavi sup, jedna od 140 vrsta ptica koje nastanjuju oblast rezervata i zaštitni znak uvačke doline.

Beloglavi sup je posebna vrsta orla lešinara koja je pre dvadesetak godina bila pred izumiranjem na teritoriji Srbije. Fond za zaštitu ptica „Beloglavi sup“ omogućio je stvaranje hranilišta na koja se iznosi uginula stoka i time omogućava opstanak i povećanje broja jedinki ove jedinstvene ptice kojih sada ima oko 300.

Često se vidi kako krstare nebom u okolini Uvačkog jezera i meandara. Za ovo nije potrebna nikakva posebna sreća niti traganje – ukoliko provedete nekoliko sati u kanjonu Uvca, gotovo je neizbežno da vidite beloglavog supa.

Mokra gora

Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između planina Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu.

Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo našeg proslavljenog filmskog režisera Emira Kustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu. Posetioci ovde mogu da udahnu jedinstvenu atmosferu, uživaju u prirodi, da probaju lokalnu hranu i da kupe ručno izrađene suvenire.

Istočno od Mokre Gore nalazi se selo Kremna, nadaleko poznato po prorocima Milanu Tarabiću (1809-1854) i njegovom rođaku Mitru Tarabiću (1829-1899).

Tokom posete Drvengradu iskoristite priliku da prisustvujete projekciji kratkometražnog filma režisera Emira Kustirice zaslužnog za postojanje Drvengrada.

Vodopad u Gostilju

Selo Gostilje nalazi se u neposrednoj blizini Zlatibora. Udaljeno je 250 km od Beograda, 30 km od Užica i oko 20 km od samog centra Zlatibora.

Selo Gostilje predstavlja tipičnu zlatiborsku seosku idilu. Kuće su razbacane po pašnjacima, prostrane bašte sa šljivicima i domaćim životinjama, a sve to je uokvireno bogatim borovim i bukovim šumama, svežinom i spokojom. Ovaj kraj je veoma bogat vodom, lekovitim biljem i predstavlja pravu riznicu svežeg i zdravog vazduha.

Vodopad u Gostilju je jedan od najvećih vodopada u Srbiji i jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija na Zlatiboru. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora koje je prema starom predanju dobilo ime po gostoljubivosti svojih domaćina..

Na gostiljskoj reci ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa 20 m, visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad. Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapovi sve do ušća u reku Katušnicu.